dilluns, 5 d’abril del 2010

BADMINTÓ 2 i 4 ESO

Inici del Badmintón pea a la setmana del 6 d'abril (tercer trimestre).
L'activitat es realitzarà per les tardes al pavelló de Can Sisteré. Dimarts per a 2 ESO i dijous per a 4 ESO. Necessitem: Comprar i portar raqueta de badmintón i plomes marcades amb el nom o inicials.
Romandrà el material en la instal·lació i es lliurarà a final de curs.


El bàdminton és un esport que es juga individualment o per parelles, és a dir, u contra u o dos contra dos. Alguna de les coses que crida l’atenció d’aquest esport és que té certes semblances amb d’altres com ara el voleibol i el tennis. Amb el tennis té la semblança que es juga amb una raqueta i que hi juguen individualment o a dobles, i amb el voleibol, té la semblança de l’estètica del joc, que la pilota no ha de tocar a terra i la puntuació. Però les semblances acaben aquí, i en la pràctica, el bàdminton no té res a veure amb qualsevol altre esport.


L’equip necessari. Per començar a jugar a bàdminton necessitarem el següent :
- raquetes
- una xarxa sostinguda per dos pals
- un o més volants (que ve a ser la pilota però s’anomena així per la seva forma semblant a la d’un volant)
- un camp
- Algú disposat a passar una bona estona jugant a bàdminton
La raqueta és similar a la de tennis, però una mica més petita i amb un pes aproximat de 150 grams, variant segons la qualitat i els materials utilitzats en la seva fabricació. Aquestes raquetes tenen uns preus que arrenquen d’unes dues centes pessetes més o menys a més de 15000, tot depèn de l’ús que en vagis a fer i els diners que tingui un.


El volant és l’equivalent a la pilota com ja he explicat abans, és un suro d’uns 3 centímetres de diàmetre amb 14 o 16 plomes implantades al costat pla. Actualment, els volants de plomes es solen utilitzar només en competicions i el més usual és utilitzar volants sintètics. El preu dels volants es situa al voltant de 200 pessetes els sintètics i 300 els de plomes. Els volants tenen diferents colors segons el joc s’hi fagi. Els volants de color verd són per velocitat lenta, els volants de color blau són per velocitat normal, i els vermells són per velocitat ràpida.


La xarxa. Es pot trobar a qualsevol botiga d’esports, i ha d’estar sostinguda per dos pals, la xarxa ha d’arribar fins a 155 centímetres.


El camp. Per jugar a bàdminton és millor jugar en una pista coberta, perquè sinó és així, el vent pot desviar el volant amb facilitat. Aquí adjunto un dibuix de les mides d’in camp de bàdminton fet a ordinador.


Normes
El volant ha de tocar el terra del camp contrari colpejan’t-lo amb la raqueta per poder aconseguir un punt o recuperar el servei si el tenia l’adversari. També hi han altres maneres de guanyar un punt:
- Que el jugador contrari toqui la xarxa
- Que invadeixi el teu camp
- Que llanci el volant fora del camp


Només poden jugar un màxim de dues persones per equip i s’ha de servir d’un costat al fons del camp propi en diagonal cap a l’altre costat del camp contrari.


Els partits es disputen a dos sets guanyats. En cas d’empat es juga un tercer set. La puntuació és diferent segons si juguen homes o dones i és la següent:


- Dos sets de 15 punts els homes
- Dos sets d’11 punts les dones


Per guanyar un set hi ha d’haver una diferència de dos punts o més.


El primer servei es realitza des de l’àrea de servei de la banda dreta a l’àrea de servei diagonalment oposada. Si la puntuació pròpia és zero o parell, es saca de la banda dreta i si és imparell es saca de la banda esquerra.
Gestos tècnics
Amb els gestos que veurem a continuació, aprendrem les diferents maneres de tornar i servir un volant intentant així que el contrari no pugui tornar-lo.


El servei s’ha de fer del fons del propi camp, a un costat ja he explicat a l’apartat de les normes a quin i com, i s’ha de fer de manera que el cap de la raqueta estigui en el moment del cop més baixa que la mà del servidor que agafa la raqueta. En el moment del cop, la raqueta no ha de sobrepassar la cintura.


Amb el bàdminton, es pot colpejar el volant de sis maneres diferents segons l’alçada del volant, la posició en el camp, la velocitat que va...,


i són les següents: Clear, deixada alta ( o “drop” ), smasch, drive, deixada baixa i lob, que ara explicaré com só i com es fan.
1 – “Clear” :La raqueta ha de colpejar el volant per damunt del nostre cap, a una altura que el nostre braç quedi quasi estirat en el moment del cop (el colze ha d’estar lleugerament doblegat per imprimir més força al volant). El cap de la raqueta (la zona que colpeja el volant), ha d’estar lleugerament inclinada cap amunt, perquè el volant tingui una trajectòria ascendent i arribi al fons de la pista contrària.
2 – “Deixada alta” ( o “drop” ). La tècnica d’aquest cop és similar a la del “clear”, però té la diferència que en el “clear”, el cop ha de ser fort i continu, mentre que a la “deixada alta”, el cop ha de ser sec, fluix i parant la raqueta quan ja hagi colpejat el volant. Amb això s’aconsegueix que el volant caigui just per darrera de la xarxa, perquè l’adversari no pugui colpejar-lo.


3 - ”Smasch”. La tècnica continua sent la mateixa, però el cap de la raqueta es dirigeix cap a baix i el cop de canell ha de ser molt més brusc, acompanyat del cop. Amb això s’aconsegueix un cop molt dur, que “clava” el volant a la pista contrària.
4 – “Drive”. Aquest cop també es pot veure també al tennis, i consistex en què la raqueta colpegi el volant lleugerament per damunt de la cadera, de manera lateral, perquè el volant passi molt a prop de la xarxa, quasi horitzontalment.
5 – “Deixada baixa”. Aquest cop es fa habitualment quan el contrari ha fet una deixada alta, o et deixa el volant molt a prop de la xarxa quan estàs al centre de la pista. Aleshores has de flexionar la cama dreta (en el cas dels esquerrans, la cama esquerra), extendre el braç colpejar el volant a l’alçada de la xarxa, amb un cop molt suau perquè caigui lent, just per darrera de la xarxa.
6 – “Lob”. En aquest cas, la raqueta va de baix cap a dalt, colpejant el volant per sota la cadera amb molta força, peerquè el volant arribi al fons de la pista contrària.
Una nota important per realitzar tots aquests cops, és que en general, la part del braç que té més importància és el canell. Si es té un bon moviment de canell, els moviments seran molt millors. No tot el moviment és del braç, com acostuma a fer la gent que s’inicia en aquest esport per primera vegada.
Les faltes
- Servir per damunt de la cintura, o si el cap de la raqueta estigui, en el moment de colpejar el servei, està per damunt de la mà que sosté la raqueta.
- Si al servir, el volant cau fora de l’àrea de servei corresponent.
- Si en el moment del servei del servidor, o el que rep, està fora de l’àrea que li correspon.
- Si durant el joc el volant cau fora del camp.
- Si es colpeja el volant a camp contrari.
- Si durant el joc un jugador toca la xarxa o els pals.
- Si el volant queda atrapat a la xarxa o a la raqueta d’un jugador
- Si es coleja el volant més de dues vegades consecutives al mateix camp.